La Unió Filharmònica d´Amposta

La Fila al FacebookTwitter: @lafilaampostaCanal Youtube de la Fila

Coral Aquae de la Unió Filharmònica d´AmpostaBig Band de la FilaAPIMA. Associació de Pares i Mares d´Alumnes de l´Escola de Música de la Fila

15/MAI/2011

III FESTA DEL MERCAT A LA PLAÇA

Per tercer any consecutiu la Fila ha participat a la Festa del Mercat a la Plaça.Aquest any va avançar la seva participació començant el divendres 13 de maig a la nit, on va estar present a la cursa enigmàtica que va arrencar de la zona del Castell i va anar transcorrent per diferents punts del casc antic.

Societat Musical La Unió Filharmònica d´Amposta > Arxiu de notícies > III FESTA DEL MERCAT A LA PLAÇAPer tercer any consecutiu la Fila ha participat a la Festa del Mercat a la Plaça.Aquest any va avançar la seva participació començant el divendres 13 de maig a la nit, on va estar present a la cursa enigmàtica que va arrencar de la zona del Castell i va anar transcorrent per diferents punts del casc antic. Almateix temps que la Fila servia coma punt d´enigma, on teníem com a personatges escenificant una de les proves al nostre director de la banda de música, Carlos Royo i a la seva dona, Marian, que van fer la seva actuació de forma magistral recreant l´atracament de la Banca d´Escrivà. A l´àrea del castell restàvem altres voluntaris amb una barra de bar per poder atendre als participants de la cursa enigmàtica que el Grup de Marfantes havia organitzat, així com durant el ball que va tenir lloc durant la nit per tal d´amenitzar l´acte que va acabar ben entrada la matinada.

A l´endemà amb molta son, però amb molta il·lusió ens vam trobar tots a la Fila per començar a carregar tot el material que ens serviria per muntar la parada que teníem prevista al Cr. Major, on antigament es trobava situada la Societat de la Unió Filharmònica, tal i com havíem fet els dos anys anteriors, encara que aquest any teníem una novetat, el decorat era diferent a les altres vegades i va ser Antonio Toledo l´encarregat de dissenyar i construir aquest nou escenari durant els mesos previs a la festa i realment hi ha que lloar el seu treball i el resultat que més tard tots heu pogut admirar.

Després d´aquest treball, a corre cuita, havíem de sortir corrents ja que els músics estaven a punt de sortir de la Fila per fer la Primera Diana pels carrers d´Amposta vestits amb l´uniforme blanc, rememorant els primers anys de la Fila, entrant al Mercat Municipal, en dissabte atapeït, on la gent present va aclamar als músics amb gran entusiasme i efusió, cosa que sempre emociona encara que molts d´aquests músics porten anys actuant pels carrers de la ciutat.

Després d´això, com no, fer cap a la parada de la Fila on se´ls espera per tal de oferir un refresc en senyal de benvinguda, encara que mai s´està preparat per el sentiment que sorgeix quan en arribar es paren i giren de cara a nosaltres que estem aguantant l´emoció. Aquest sentiment mai es pot evitar del tot, permoltes vegades que s´hagi viscut.

Societat Musical La Unió Filharmònica d´Amposta > Arxiu de notícies > III FESTA DEL MERCAT A LA PLAÇAÉs el mateix que ens va passar quan després de l´acompanyament dels músics a la coral Aquae de la Fila per fer cap als porxos de l´Ajuntament i entonar l´Oh! Amposta, himne que dona pas a la inauguració d´aquesta Festa que ja s´ha convertit en tot un símbol de tradició. Quan es senten voltejar les campanes i comença l´himne un nus a la gola té fa recordar el sentiment que tots tenim envers lamúsica i la Fila.

I arriba l´hora del vermut i tots cap a la parada de la Fila on vam poder fer uns tramussos o olives trencades, segons els gustos, acompanyats de un bon rapitenc... Per continuar amb el dinar que a la Fila teníem preparat amb plats típics del nostre poble, així vam poder descansar una estona, encara que la parada de la Fila no va estar mai tancada, sempre algú estava per rebre als que allí acudien.

I sense migdiada vam tornar al Cr. Major on teníem previst l´escenificació de les clases de solfeig i instrument, en aquesta ocasió, de clarinet que va preparar el director de l´escola Sinto Gisbert i que va estar acompanyat dels seus alumnes: Iris, Òscar, Ferran, Àngela. Classes que a molts van fer recordar quan ells van començar amb la música i el difícil que de vegades pot arribar a ser, però la gran recompensa que ens aporta després.

Quina gràcia la preparació de sortida per anar al Poadó on teníem previst realitzar la Cantata .El flautista del riu. on participaven l´aula de sensibilització, vestits de ratolinets i l´aula de Cant coral i la Coral Aquae, que anaven vestits amb el vestuari típic de l´època. Tots ells van ser acompanyats pels 23 músics de la Fila que tot el dia van estar amenitzant la Festa. Però el temps no va voler acompanyar aquesta actuació i des de l´Ajuntament ens van aconsellar que el millor per no banyar-nos, ja que el temps amenaçava pluja, era fer-ho als porxos de l´Ajuntament on es va tenir que instal·lar a corre cuita el muntatge de titelles per escenificar la cantata. Hem de dir que aquestes titelles van estar confeccionades manualment per gent de la Fila i hem de reconèixer que van quedar molt i molt bé, un gran treball. Als porxos de l´Ajuntament es va poder començar aquesta representació, però que no va finalitzar ja que la pluja va fer acte de presència i el sereno, Jesús, ens va avisar que no ens preocupéssim que sense cantata no ens quedaríem per que s´aplaçaria fins al dia següent i actuaríem als baixos de la Biblioteca Comarcal Sebastià J. Arbó. 


Societat Musical La Unió Filharmònica d´Amposta > Arxiu de notícies > III FESTA DEL MERCAT A LA PLAÇATanmateix pel motiu de la pluja se va haver d´anul·lar el concert que els músics i l´escola de ball Quick Dance tenien previst oferir a la Plaça de l´Aube com en anys anteriors, on el ball de la pinyata i del fanalet són els protagonistes. Però contra les inclemències climatològiques no s´hi pot anar, que de vegades també volen participar de la festes.

I per si això no era suficient per al cos, ara teníem que anar a la Fila on s´estava representant el musical Ampolino, el molino del Grau., que va tenir un gran èxit tant de públic com per als mateixos artistes.

Per fi es va fer hora de tancar portes, encara que eren altes hores de la matinada i anar a descansar i agafar forces per a l´endemà que de bon matí ja estàvem a la parada per preparar la presentació del conte .Els encàrrecs de Miquelet. de l´ampostí Jesús Serrano i explicat per l´actor rapitenc Jordi Brunet. Que va aplegar molts nens, que bocabadats escoltaven aquelles històries dels nostres avantpassats.

I aquestes històries ens han donat ganes de dinar i cap a la Fila que ens anem, que després encara queda feina per fer. Tot seguit van acudir tots a la parada per continuar amb les escenificacions de les classes de solfeig i instrument, en aquest cas era el torn dels saxos i altre cop els clarinets. Els alumnes de saxo: Guillem, Fernando, Irina i Sandra amb el seu professor Desi Tolós ens van donar una mostra del treball que ens havien preparat per a celebrar aquest moment de la Festa.

Un cop acabat aquestes escenificacions havíem de corre cap a la Fila ja que, si us recordeu, teníem pendent la Cantata que el dia abans no havíem pogut representar.


 

 

De nou els músics obrint la cercavila, encara que tenien el dia de descans van voler acompanyar aquells ratolinets entremaliats que no paraven quiets i pagesos que formaven la coral infantil i la Coral Aquae, a més a més de tots els pares i simpatitzants de la Fila que anaven al darrera, per això quan estaven arribant a l´entrada del Cr. Major feia tot el goig veure la banda, seguida de ratolinets, pagesos i tanta i tanta gent que durant el trajecte s´anava afegint, igual que al conte, darrera d´aquesta comitiva tant poc usual i al mateix temps espectacular.

I així d´aquesta manera vam fer cap a la Biblioteca on estava instal·lada la caixa de titelles esperant que algú posés enmarxa el conte. I així la música interpretada pel quartet de corda on: Nàiade Martínez, Núria Ortí, David Mateu, Judith Franch i amb el solista Albert Blasco amb la flauta va començar aquesta representació narrada per Jordi Fàbregues i amb l´ajuda de Dolors, Pili i Roser a les titelles i com no, tots els cantaires es va donar l´entrada a aquesta representació dirigida per Núria Ferré.

Segons la crítica, encara que era de familiars molt propers, va ser una representació magistral per tots els components d´aquesta cantata.

Un cop finalitzada ens vam dividir els artistes cap a la Fila i els demés cap a la parada, s´havia de desmuntar encara que per nosaltres encara no s´havia acabat aquest Mercat. Hi havia les dues últimes representacions musicals de l´Ampolino amb gran fluència de gent i entre plomes i bambalines els llums es van tancar i el Mercat es va acabar. I depressa que demà havíem de matinar.

 

No volem acabar aquest recull del Mercat sense esmena de l´agraïment a totes les persones que d´una manera o una altra van col·laborar i participar en tots els actes que des de la Fila es van organitzar amb motiu d´aquesta III Festa del Mercat a la Plaça.

Més imatges:

20110514 III Festa del Mercat a la Plaça


T´agrada cantar?