La Unió Filharmònica d´Amposta

La Fila al FacebookTwitter: @lafilaampostaCanal Youtube de la Fila

Coral Aquae de la Unió Filharmònica d´AmpostaBig Band de la FilaAPIMA. Associació de Pares i Mares d´Alumnes de l´Escola de Música de la Fila

10/JUN/2014

El barri del Centre comença les seves festes amb música de principi de segle XX a càrrec de la Banda de Música de la Unió Filharmònica d’Amposta

Després de la bona acollida que ha tingut entre el públic la música de principis de segle XX, protagonista destacada de la Festa del Mercat a la Plaça, i per poder gaudir-la en altres ocasions o escenaris diferents, el proper divendres 13 de juny, a les 22.30 i a la plaça Ramon Berenguer IV, la Banda de Música de la Unió Filharmònica d’Amposta oferirà un concert en el marc de les festes del Barri

Després de la bona acollida que ha tingut entre el públic la música de principis de segle XX, protagonista destacada de la Festa del Mercat a la Plaça, i per poder gaudir-la en altres ocasions o escenaris diferents, el proper divendres 13 de juny la Banda de Música de la Unió Filharmònica d’Amposta oferirà un concert en el marc de les festes del Barri del Centre d’Amposta, on es podrà escoltar altre cop aquesta recopilació de ritmes de principi de segle.

Va ser també durant la 6ena Festa del Mercat a la Plaça que la Unió Filharmònica d’Amposta va presentar el CD amb el primer recull de música de principi del segle XX, uns temes que ha anat interpretant en els concerts-ball que s’han anat realitzant en cadascuna de les edicions de la Festa.

El autors d’aquestes composicions, que van néixer a les acaballes del segle XIX i van desenvolupar la seva principal activitat creadora a principis del segle XX, es dedicaven a la composició de música lleugera, que les més famoses cupletistes i cantants de cafè- teatre s’encarregaven d’interpretar.

Als incipients pobles com Amposta, que de mica en mica anaven consolidant el seu pes econòmic dins el territori, l’estratificació social també es deixava sentir en el temps de lleure entre jornalers i propietaris. Els primers s’aplegaven a la plaça de l’església on, sota la llum de les torxes i al so de la dolçaina i el tabal, les parelles ballaven jotes com des de temps immemorials es venia fent. Danses sense contacte físic, quasi hieràtiques, on només els ulls de les parelles traspassaven i burlaven l’atenta mirada de les mares que observaven des de les parets de la plaça.

Més amunt, al barri del Grau, els propietaris i el cercles socials més alts de la població, es reunien també per a ballar, però al so de petites orquestres o del gramòfon que interpretaven els últims èxits vinguts de la capital, les noves danses que des de l´Europa més continental irrompien per sacsejar els costums i tradicions ancestrals. Danses que tenien a més un aire exòtic, nou, que feia somiar en altres cultures i territoris.

Així es podien escoltar estils musicals com el fox-trot, la masurka, la polka, el rag time, algun tango i també, pas-dobles i sarsuela, la mateixa música que podreu escoltar en el concert que la Banda de Música de la Fila oferirà el proper divendres 13 de juny a les 22.30 h a la plaça Ramon Berenguer IV d’Amposta.



T´agrada cantar?